sobota, 11 kwietnia 2015

Oczyść swój organizm!


Joga, ćwiczenia oddechowe i medycja - sposoby na detoks na co dzień
Warto na stałe wprowadzić do swego życia jogę, ćwiczenia oddechowe i medytację. Ta potężna trójca może zdziałać cuda w procesach oczyszczających ciała, emocji i umysłu. Joga jest wspaniałym masażem dla organów wewnętrznych, poprawia ich ukrwienie i wydolność, wspomaga układ limfatyczny w usuwaniu toksyn. Podobnie jak świadomy oddech, który oczyszcza na poziomie fizjologicznym, a dodatkowo odgrywa ogromną rolę w transformowaniu i „odtruwaniu” naszych emocji. Aby poczuć się lepiej, wystarczy zrobić kilka głębokich oddechów
Umysł doskonale oczyszcza wykonywana codziennie choćby 5 minutowa medytację, najlepiej o stałej porze. Wystarczy usiąść, utrzymując prosty kręgosłup, na podłodze lub krześle, zamknąć oczy, dłonie ułożyć na kolanach, złączyć kciuk i palec wskazujący, uwagę skierować na oddech. Nawet taka krótka praktyka medytacyjna, to dla naszego umysłu jak prysznic dla ciała - oczyszczajmy i odświeżający zabieg.

Czosnek – jest jednym z najsilniejszych przedstawicieli pożywienia o właściwościach detoksykacyjnych. Wspiera produkcję enzymów trawiennych w wątrobie i jest kluczowym składnikiem w produkcji glutationu w organizmie – substancji odżywczej, o której mówi się, że jest matką wszystkich przeciwutleniaczy (dr. Mark Hyman).
Ponadto, czosnek pomaga również w produkcji różnych związków siarki oraz bioaktywnego selenu a więc, dwóch kluczowych składników w procesie detoksykacji.
Czosnek jest również rośliną o szerokim działaniu przeciwdrobnoustrojowym. Posiada 39 czynników przeciwgrzybiczych, przeciwbakteryjnych, przeciw-pasożytniczych oraz przeciwwirusowych.



Regularne spożywanie świeżego czosnku pomaga naprawić szkody, które wywołała zła dieta, zanieczyszczenie środowiska, toksyny nagromadzone w żywności, leki farmaceutyczne, stres, napromieniowanie, proces starzenia oraz inne czynniki. Pamiętajmy jednak, że po rozgnieceniu czosnku należy odczekać około 10 minut, aby uaktywniły się wszystkie bezcenne składniki.

Liściasta zielenina – to warzywa przede wszystkim takie jak jarmuż, szpinak, lucerna, trawa pszenicy oraz burak liściowy, które są bogate w chlorofil – składnik odżywczy o silnych właściwościach oczyszczających. Chlorofil jest naturalnym budulcem krwi i czynnikiem oczyszczającym znanym z tego, że pomaga oczyszczać struktury komórkowe w całym ciele i wspomaga nowe życie komórkowe. Chlorofil hamuje jednocześnie wzrost i rozwój toksycznych bakterii w organizmie.



Owoce cytrusowe – poza tym, że wspomagają produkcję enzymów trawiennych, są szczególnie bogate w witaminę C, która jest uważana za jedną z najbardziej oczyszczających. Dlatego rozpoczęcie dnia od wypicia świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy, cytryny, limonki lub grejpfruta, jest znakomitym sposobem na detoksykację organizmu.
Według Fundacji Witaminy C (Vitamin C Foundation), podawana w dawkach terapeutycznych witamina C pomaga leczyć uszkodzenia wątroby spowodowane przez niesteroidowe leki przeciwzapalne (NLPZ) oraz inne.
Witamina C pomaga również w usuwaniu metali ciężkich takich jak rtęć, kadm oraz innych toksyn, jak na przykład aluminium.

Surowe warzywa – współdziałają ze sobą i ziołami w oczyszczaniu oraz w zapobieganiu gromadzenia się toksyn w organizmie. Wśród nich są brokuły, cebula, kapusta, jarmuż, brukselka, szparagi, karczochy, marchew, kalafior, buraki, szafran i oregano. Każde z nich jest bogate w naturalnie występujące związki siarki, których wątroba potrzebuje do eliminowania toksyn, oraz które wspomagają wzrost komórek. Podobnie, jak oczyszczający organizm glutation.



Nasiona Chia oraz nasiona konopi – bogate w kwasy tłuszczowe Omega 3 nasiona te doskonale oczyszczają jelita. Nasiona oraz oleje omega-3 ogólnie natłuszczają ściany jelit i pomagają wyrzucić toksyny, usunąć je z ciała. Szczególnie nasiona Chia są skuteczne w takim działaniu, ponieważ – gdy namoczone, pęcznieją – tworzą swego rodzaju żel, co w efekcie wywołuje proces silnej detoksykacji w jelitach.


Owoce morza, algi – znane ze swoich właściwości alkalizujących owoce morza, glony oraz w szczególności algi, są również znakomitymi środkami oczyszczania organizmu. Zasysają one toksyny z przewodu pokarmowego dosłownie jak odkurzacz, aby następnie pomóc je wydalić z organizmu. Owoce morza oraz algi są również bogate w pierwiastki śladowe oraz inne substancje odżywcze, które wzmacniają naturalny, własny mechanizm detoksykujący organizmu.

Karczochy i szparagi - stymulują produkcję probiotyków w jelitach, dzięki czemu wpływają na poprawienie stanu ich zdrowia oraz redukują obciążenie wątroby. Zawierają inulinę, która wzmacnia odporność, obniża poziom glukozy oraz cholesterolu we krwi.


Bogate w błonnik warzywa kapustne, takie jak kapusta, brukselka, brokuły i kalafior, wpływają pozytywnie na zdrowie nerek i wątroby, poprawiając ich funkcjonowanie oraz wzmacniając perystaltykę jelit. Zawierają sulforafan, który jest naturalnym izotiocyjaninem uznawanym za ważną substancję antynowotworową. Hamuje rozwój komórek rakowych, chroniąc tym samym te zdrowe.
Pomarańcze - Pełne antyoksydantów, szczególnie witaminy C, poprawiają funkcjonowanie wątroby poprzez zwiększanie produkcji glutationu - związku, który detoksykuje narządy układu pokarmowego.
Jajka - Dlaczego tak dobrze radzą sobie z eliminowaniem skutków ubocznych kaca? Ponieważ zawierają duże ilości cysteiny, aminokwasu, który odgrywa ważną rolę w procesie rozkładu aldehydu octowego, który jest produktem ubocznym metabolizmu alkoholu.
Słodkie ziemniaki -  Witaminy z grupy B (B6, B12 oraz kwas foliowy), które znajdują się w dużych ilościach w ziemniakach są kluczowe, jeśli chodzi o wspomaganie katabolizmu, czyli procesów mających na celu rozkładanie większych cząsteczek na mniejsze. To właśnie dzięki nim trawienie przebiega szybko i sprawnie.

Soczewica i fasolka są doskonałymi źródłami wzmacniającego odporność cynku. Potrzebują go wszystkie narządy, by prawidłowo przeprowadzać procesy metaboliczne, ale szczególnie istotny jest, by zachować właściwą biochemię wątroby.
Owies - Jest bogaty w rozpuszczalny błonnik, który spowalnia wchłanianie jedzenia oraz wspiera zdrowe funkcjonowanie jelit. Zmniejsza ilość kwasów żółciowych, które są ponownie absorbowane z jelit, dzięki czemu organizm jest w stanie łatwiej wyeliminować toksyczne odpady.
Jogurt - Probiotyki w jogurcie naturalnym zwiększają ilość bakterii jelitowych, dzięki którym organizm łatwiej przetwarza i przekazuje odpady. Grecki jogurt dodatkowo stabilizuje poziom cukru we krwi oraz dostarcza dużą ilość cennego białka.
Brązowy ryż



Stevia

zielona herbata, yerba mate
awokado
kokos
Świeże ryby (pstrąg, łosoś, halibut, tuńczyk, makrela, sardynka, szczupak, śledzie), dziczyzna (króliki, bażanty, sarnina itp.), jagnięcina, kaczka, kurczak organiczny i indyk.
Sezam, dynia i słonecznik, orzechy laskowe, pekan, migdały, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy makadamia, pistacje, orzechy brazylijskie.
Ocet, wszystkie przyprawy (szczególnie kurkuma) , wszystkie zioła, sól morska, pieprz

Pij dużo wody

Nie ma lepszego napoju niż woda. Woda jest niezbędna do detoksykacji. Wszystkie główne organy potrzebują wody do prawidłowego funkcjonowania, a zwłaszcza wątroba. Musisz jej pić co najmniej 1 szklankę na 5kg masy ciała. Przykładowo jeśli ważysz 50kg musisz wypijać min. 10 szklanek wody (2,5 litra) dziennie.
Gdy zaczniesz pić tak dużo wody, będziesz częściej odczuwać potrzebę odwiedzenia toalety. To zupełnie normalne. Twoje ciało musi się po prostu przyzwyczaić do poziomu płynu w organizmie. Po 7-9 dni wszystko wróci do normy.

Zrezygnuj z białej mąki pszenicznej.

Produkty z białej mąki tj. chleb czy makarony są pełne pustych kalorii. Biała mąka zawiera jedynie 20-30% substancji odżywczych, które posiada ziarno pszenicy. Jeśli nie możesz całkowicie wyeliminować mącznych produktów, staraj się by były to produkty z pełnego ziarna.
Można by wymieniać jeszcze wiele, ale po co zanudzać :D
a więc kto rozpoczyna detoks? :D

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka