środa, 3 czerwca 2015

Recenzja: Ziaja - mleczko do ciała skóra sucha i normalna Kozie Mleko :)

 
 
Opis od producenta:
Odżywcza emulsja typu woda w oleju (w/o). Zawiera kompleks składników koziego mleka bogaty w proteiny, kwasy organiczne, lipidy, węglowodory oraz witaminy A i D.
 
Skład:
Aqua (Water), Isopropyl Myristate, Cetearyl Ethylhexanoate, Glycerin, Sorbitan Sesquioleate, Cyclopentasiloxane, Magnesium Sulfate, Polyglyceryl-3 Ricinoleate, Propylene Glycol, Goat Milk Extract, Lactobacillus/ Milk Solids/ Glycine Soja (Soybean) Oil Ferment, Cyclodextrin, Cera Microcristallina (Microcrystalline Wax), Sodium Benzoate, 2-Bromo-2-Nitropropane-1,3-Diol, Parfum (Fragrance), Linalool, Butylphenyl Methylpropional, Citronellol, Hexyl Cinnamal, Geraniol, Eugenol, Benzyl Salicylate, Alpha-Isomethyl Ionone, Coumarin, Limonene, Citric Acid 
 
Z analizatora składów: 
 
Nazwa INCI: SODIUM BENZOATE
Opis podstawowy: Benzoesan sodu
Funkcja: konserwująca 
 
Nazwa INCI: ISOPROPYL MYRISTATE
Opis podstawowy: Mirystynian izopropylu
Pełniona rola w kosmetyku:
Poprawia rozprowadzanie kosmetyku. Zapobiega kruszeniu się sztyftów i kosmetyków stałych, poprzez zwiększenie ich plastyczności, miękkości. Wiąże ze sobą poszczególne składniki kosmetyku.
Działanie kosmetyczne:
Jest suchym emolientem, który tworzy na powierzchni skóry i włosów warstwę okluzyjna zapobiegającą nadmiernemu parowaniu wody z tych powierzchni


Nazwa INCI: PROPYLENE GLYCOL
Opis podstawowy: Propano-1,2-diol
Funkcja: odżywiająca skórę, regulująca lepkość, rozpuszczalnik, utrzymująca wilgoć. Organiczny związek chemiczny z grupy alkoholi dioli. W temperaturze pokojowej jest bezbarwną, bezwonną, oleistą cieczą, o słodkawym smaku i wysokiej lepkości, higroskopijną.
Pełniona rola w kosmetyku:
Glikol propylenowy może być używany do produkcji kosmetyków jako rozczynnik nadający kosmetykowi pożądaną konsystencję emulsji. Zapobiega wysychaniu i krystalizacji kosmetyków.
Działanie kosmetyczne:
To humektant, który tworzy na skórze wilgotny, nie wysychający film nawilżający skórę

Nazwa INCI: CYCLOPENTASILOXANE
Opis podstawowy: Dekametylocyklopentasiloksan
Pełniona rola w kosmetyku:
Poprawia rozprowadzanie kosmetyku.
Działanie kosmetyczne:
Jest suchym emolientem, który tworzy na powierzchni skóry i włosów warstwę okluzyjna zapobiegającą nadmiernemu parowaniu wody z tych powierzchni.


Nazwa INCI: MAGNESIUM SULFATE
Opis podstawowy: Siarczan magnezu
 
Nazwa INCI: EUGENOL
Opis podstawowy: Fenol, 2-metoksy-4-(2-propenylo)-
Funkcja: skażająca, tonizującaZwiązek chemiczny z grupy termenów, 4-allilowa pochodna gwajakolu
Pełniona rola w kosmetyku:
Nadaje zapach kosmetykom
Działanie kosmetyczne:
Działania antyseptyczne


Nazwa INCI: GERANIOL
Opis podstawowy: 2,6-oktadien-1-ol, 3,7-dimetylo-, (2E)-
Funkcja: tonizującaOrganiczny związek chemiczny z grupy nienasyconych alkoholi terpenowych. Występuje w olejkach eterycznych.

Pełniona rola w kosmetyku:Nadaje zapach kosmetykom
 
Nazwa INCI: CETEARYL ETHYLHEXANOATE
Opis podstawowy: Kwas heksanowy, 2-etylo-, C16-18-estry alkilowe
Funkcja: zmiękczająca
 
Nazwa INCI: AQUA
Opis podstawowy: Woda
Funkcja: rozpuszczalnik
 
Nazwa INCI: BENZYL SALICYLATE
Opis podstawowy: Salicylan benzylu
Pełniona rola w kosmetyku:Składnik substancji zapachowych
 
Nazwa INCI: BUTYLPHENYL METHYLPROPIONAL
Opis podstawowy: 2-(4-tert-butylobenzylo) propionaldehyd
Funkcja: maskująca
Pełniona rola w kosmetyku:
Składnik substancji zapachowych

 
Nazwa INCI: CERA MICROCRISTALLINA
Opis podstawowy: Woski parafinowe i węglowodanowe, mikrokrystaliczne. Złożone połączenie długich rozgałęzionych łańcuchów węglowodorów otrzymywanych z olejów resztkowych przez krystalizację z Rozpuszczalnika. Zawierają głównie nasycone proste i rozgałęzione łańcuchy węglowodorów, zazwyczaj o liczbie atomów węgla większej niż C35
Pełniona rola w kosmetyku:
Pełni funkcję regulatora konsystencji i lepkości. Łączy ze sobą poszczególne składniki kosmetyków.
Działanie kosmetyczne:
Jest emolientem, który tworzy na powierzchni skóry i włosów warstwę okluzyjna zapobiegającą nadmiernemu parowaniu wody z tych powierzchni.
 
Nazwa INCI: CITRIC ACID
Opis podstawowy: Kwas 2-hydroksy-1,2,3- propanotrikarboksylowy
Funkcja: buforująca, chelatującaHydroksylowy kwas karboksylowy- alfahydroksykwasów (AHA)
Pełniona rola w kosmetyku:
Jest regulatorem pH. Wiąże również jony metali.
Działanie kosmetyczne:
Rozjaśnia skórę i przebarwienia dzięki działaniu złuszczającemu.
 
Nazwa INCI: CITRONELLOL
Opis podstawowy: Citronellol
Funkcja: maskująca
Pełniona rola w kosmetyku:Nadaje zapach kosmetykom
 
Nazwa INCI: COUMARIN
Opis podstawowy: Benzopiron
Funkcja: maskująca
Związek chemiczny z grupy laktonów ma zapach świeżego siana. Jest naturalnym inhibitorem kiełkowania nasion.
Pełniona rola w kosmetyku:Nadaje zapach kosmetykom
 
Nazwa INCI: CYCLODEXTRIN
Opis podstawowy: Cykloheptapentyloza
 
Nazwa INCI: GLYCERIN
Opis podstawowy: Gliceryna
Najprostszy trwały alkohol trójwodorotlenowy.
Pełniona rola w kosmetyku:
Rozpuszczalnik tłuszczów i innych lipidów. Zapobiega wysychaniu i krystalizacji kosmetyków. Gliceryna powstrzymuje parowanie wody i znacznie obniża jej temperaturę zamarzania
Działanie kosmetyczne:
Ułatwia przenikanie substancji aktywnych w głąb skóry dzięki zdolności przenikania przez warstwę rogową naskórka. Jest substancją nawilżającą. Pochłania wilgoć z powietrza, nawilża w ten sposób naskórek czyniąc go elastycznym.

 
Nazwa INCI: PARFUM
Opis podstawowy: Perfumy i kompozycje aromatyczne oraz surowce do ich produkcji
Funkcja: maskująca
 
Nazwa INCI: POLYGLYCERYL-3 RICINOLEATE
Opis podstawowy:
Funkcja: emulgująca
 
Nazwa INCI: SORBITAN SESQUIOLEATE
Opis podstawowy: Sorbitan, (Z)-9-oktadecenian (2:3)
Funkcja: emulgującaNiejonowy surfaktant.
Substancja nie rozpuszczalna w wodzie. Niestabilna w wysokim pH w którym ulega hydrolizie.
Pełniona rola w kosmetyku:Składnik umożliwiający powstanie emulsji. Jest także substancją poprawiającą konsystencję kosmetyków.
 
Alpha-Isomethyl IononeZnajduje się na liście potencjalnych alergenów. Funkcja w kosmetyku: składnik kompozycji zapachowych. Obecność substancji musi być uwzględniona w wykazie składników (INCI), gdy jej stężenie przekracza: 0,001 % w produkcie niespłukiwanym 0,01 % w produkcie spłukiwanym.
 
Glycine Soja (Soybean) Oil - olej sojowy. Działa nawilżająco, natłuszcza, poprawia stan bariery Citralnaskórkowej.
 
Goat Milk Extract – ekstrakt z koziego mleka. Brzmi zachęcająco naturalnie.
 
Hexyl Cinnamal - imituje zapach jaśminu. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów. Funkcja w kosmetyku: składnik kompozycji zapachowych. Obecność substancji musi być uwzględniona w wykazie składników (INCI), gdy jej stężenie przekracza: 0,001 % w produkcie niespłukiwanym; 0,01 % w produkcie spłukiwanym.
 
Limonene – Jednopierścieniowy weglowodór terpenowy. Imituje zapach skórki cytrynowej. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów. W kosmetyku pełni funkcje zapachowe.
 
Linalool – imituje zapach konwalii. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów. W kosmetyku pełni funkcje zapachowe.
 
2-Bromo-2-Nitropropane- 1,3-Diol – ubstancja występuje w postaci krystalicznego ciała stałego. Wykazuje szerokie spektrum działania w stosunku do bakterii. Substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni również kosmetyk przed wtórnym zakażeniem mikroorganizmami, które wprowadzamy przy codziennym użytkowaniu produktu (np. nabierając krem palcem)Nie stosować w czasie laktacji i ciąży. Składnik dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu. Znajduje się na liście substancji konserwujących dozwolonych do stosowania z ograniczeniami w produktach kosmetycznych. Jego dopuszczalne maksymalne stężenie w gotowym produkcie to 0,1%.
 
Moja opinia:
Mleczko ładnie pachnie, chociaż czasem mnie to drażni. Dobrze nawilża i odżywia. Skóra wygląda zdrowo, ładnie się błyszczy. Niestety wolno się wchłania i przez jakiś czas zostawia lepką warstwę :/
 
A jak wasze wrażenia? :)


2 komentarze :

  1. Jeszcze nie stosowałam tego mleczka ale chyba spróbuje.;)
    http://megmegi.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze nie stosowałam tego mleczka ale chyba spróbuje.;)
    http://megmegi.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka