- NASIONA CHIA - Zawierają dużo Omega-3, przeciwutleniaczy i błonnika. Możesz dodawać je do wszystkiego: smoothies, sałatek, deserów, czy napojów.
- ZARODKI PSZENNE - Minerały, błonnik i białko sprawiają, że zarodki pszenne to cenny składnik, który możemy dodać do smoothies lub zastąpić nimi mąkę w wypiekach.
- PYŁEK PSZCZELI - To szybki zastrzyk energii. Zawiera dużą dawkę aminokwasów i witamin z grupy B. Pomaga w walce z alergiami sezonowymi. Dodawaj pyłek do jogurtu lub koktajli.
- SPIRULINA - Nie przepadasz za zieleniną? Spirulina w proszku rozwiąże ten problem. Dostarczy ci chlorofilu, białka, wapnia i innych cennych składników odżywczych, których źródłem są zielone warzywa liściaste.
- JAGODY GOJI - Dostarczą ci niezbędnych aminokwasów, antyoksydantów i białka pochodzenia roślinnego. Są również dobrym źródłem błonnika i żelaza. Jedz je solo, dodawaj do sałatek, zup lub wypieków.
- OLEJ KOKOSOWY - Dostarcza organizmowi niezbędnych kwasów tłuszczowych i zwiększa odporność. Stosuj go do smażenia, pieczenia i deserów. Ma również cenne właściwości kosmetyczne.
- SARDYNKI - Te maleńkie rybki są bogatym źródłem witaminy B12, kwasów Omega-3, białka i niezbędnych dla zdrowia minerałów. Korzystnie wpływają na serce.
- SIEMIĘ LNIANE - Dostarczą ci żelaza, błonnika i kwasów Omega-3. Żeby zwiększyć wchłanianie substancji odżywczych i uwolnić zamknięty w nasionach olej, przed spożyciem przemiel je.
- MIÓD - Miód ma właściwości antyseptyczne i przeciwbakteryjne. Stosowany na skórę zwalcza niedoskonałości. Możesz stosować go zamiast cukru, pamiętaj jednak, że po podgrzaniu do temperatury przekraczającej 40°C straci on swoje właściwości. Nie należy podawać miodu dzieciom poniżej 12 miesięcy.
- PROSZEK MACA - Bogaty w składniki odżywcze korzeń maca pozwala pokonać stres i przemęczenie. Doskonale smakuje dodany do deserów i smoothie.
- KOMOSA RYŻOWA - Uwalnia od wzdęć, dostarcza dużej ilości białka, nie zwiera glutenu. Komosa ryżowa to wartościowy składnik, który sprawdzi się w większości przepisów.
- ZIELONA HERBATA MATCHA - Na pewno znasz właściwości zdrowotne zielonej herbaty. Sproszkowana matcha ma ich aż 10-krotnie więcej. Możesz wykorzystać ją do sporządzania koktajli, jako dodatek do wypieków lub składnik maseczek na twarz.
- KAKAO DESEROWE - Kakao deserowe to lepsze źródło antyoksydantów, niż gorzka czekolada. Posyp nim jogurt, lody lub dodaj je do wypieków. Doskonale smakuje jako składnik koktajli i deserów.
Etykiety
poniedziałek, 14 grudnia 2015
13 superpokarmów roślinnych, które warto włączyć do diety.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
uwielbiam maseczki ze spiruliny, kiedyś łykałam spirulinę :)
OdpowiedzUsuńCzy komsa ryżowa nie jest gorzka? Raz się sparzyłam na mące z amarantusa,fe!
OdpowiedzUsuń:) zapraszam an rozdanie ZOEVA http://madziakowo.blogspot.com/2015/12/rozdanie-wygraj-paletke-zoeva.html
OdpowiedzUsuńSporo produktów znam i jem, a z tych nieznanych zainteresowała mnie ta zielona herbata matcha :)
OdpowiedzUsuńHej Gosiu :)
OdpowiedzUsuńPrzeglądam zgłoszenia do rozdania i nei widzę Twojego polubienia strony.
Jeśli polubiłaś a ja nei widzę to proszę o odlubienie i polubienie https://www.facebook.com/ujrzecsiebie inaczej ni bede mogla zaliczyc zgloszenia a chciłabym aby wszyscy zostali zakwalifikowani dlatego daję znać o takich niedopatrzeniach :)
polubiłam ponownie :D
UsuńTo ja nie wiem... mój facebook nie chce współpracować w takim razie bo nadal mi się nie wyświetlają wszyscy lubiacze :/ ahhhh zdenerwować się to mało :/
UsuńUżywam nasion Chia i zdecydowanie polecam :).
OdpowiedzUsuńPiękny nagłówek, jak i cały blog! ♥ Wesołych świąt ;)
Zapraszam do mnie- Not Always Normal♥
Bardzo ciekawy wpis. Zastanawiałam się nad zieloną herbatą matcha ale nie wiem gdzie można ją dostać :/
OdpowiedzUsuń